Preview

Economics: the strategy and practice

Кеңейтілген іздеу

Қазақстанның органикалық өсімдік шаруашылығының тұрақты дамуын болжау (майлы дақылдар)

https://doi.org/10.51176/1997-9967-2023-3-56-67

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл зерттеудің мақсаты – Қазақстанның органикалық өсімдік шаруашылығының жай-күйіне талдау жүргізу болып табылады. Зерттеу жұмысында Қазақстанның майлы дақылдарына әсер етуші факторлар зерттелді. Ағымдағы зерттеу жұмысы Қазақстан Республикасындағы органикалық ауыл шаруашылығының жалпы динамикасын талдауға бағытталған. Қарастырылып отырған кезең 2004 жылдан 2021 жылға дейінгі он жеті жылды қамтыды. Деректерді талдау үшін R бағдарла-масы қолданылып, корреляциялық – регрессиялық талдау жүргізілді. Зерттеу нәтижелері, майлы дақылдарды жинаудың 2023-2026 жылдарға арналған 4 жылға болжам нәтижесі ұсынылды. Зерттеу нәтижелері Қазақстанның органикалық өсімдік шаруашылығының өнімінің көлеміне жалпы өнім мен егістік алқабының көлемі айтарлықтай әсер етеді. Органикалық ауыл шаруашылығы – экологиялық таза өнімді өндірудің негізгі мақсаты болып табылады. Зерттеу нәтижелерін Қазақстан аймақтарының органикалық өсімдік шаруашылығының тұрақты дамуының қамтамасыз етудің, отандық майлы дақылдардың қауіпсіздігімен, майлы дақылдар нарығының тұрақты дамуының маңыздылығы бойынша бағдарламалар мен стратегияларды әзірлеу үшін мемлекеттік немесе жергілікті деңгейде қолдануға болады.

Авторлар туралы

Б. Б. Болатбек
Нархоз Университеті
Қазақстан

PhD докторанты «Экономика» мамандығы

көш. Жандосов 55, 050035, Алматы



М. С. Бектұрғанова
ҚР ҒЖБМ ҒК Экономика Институты
Қазақстан

PhD

көш. Құрманғазы 29, A25K1B0, Алматы



Г. С. Сатбаева
Нархоз Университеті
Қазақстан

Э.ғ.к.

көш. Жандосов 55, 050035, Алматы



Н. Ә. Әбілқайыр
әл – Фараби атындағы Қазақ Ұлттық Университеті
Қазақстан

Зерттеуші

050040, Алматы



Әдебиет тізімі

1. Alpysbayev, G., Gridneva, Е., & Kaliakparova, G. (2021). Green economy: realities and perspectives in agriculture. Problems of Agrimarket, 3, 44-50.

2. Dabyltayeva, N., Rakhymzhan, G. (2018). Green economy and sustainable development of agroindustrial production in Kazakhstan. Problems of Agrimarket. 3, 72-79.

3. Davis, J. (1994). Consumer response to corporate environmental advertising. Journal of Consumer Marketing, 11(2), 25-37.

4. El Hage, S., Hattman, N. (2002). Organic Agriculture, Environment and Food Security. Environment and Natural Resources Series no.

5. Environmental protection in the Republic of Kazakhstan: statistical collection (in Kazakh and Russian). (2022). 86.

6. Ferdous, Z., Zulfiqar, F., Datta, A., Khairul Hasan, A., Sarker, A. (2020). Potential and challenges of organic agriculture in Bangladesh: a review. Journal of crop environment, September, 1-24. https://doi.org/10.1080/15427528.2020.1824951

7. Gamage, A., Basnayake, B., De Costa, J., Merah, O., (2022a). Effects of rice husk biochar coated urea and anaerobi-cally digested rice straw compost on the soil fertility, and cyclic effect of phosphorus. Plants, 11, 75. https://doi.org/10.3390/plants11010075.

8. Gamage, A., Liyanapathiranage, A., Manamperi, A., Gunathilake, C., Mani, S., Merah, O., Madhujith, T. (2022 b). Applications of starch biopolymers for a sustainable modern agriculture. Sustainability, 14, 6085.

9. Geissen, V., Silva, V., Lwanga, E., Beriot, N., Ostindie, K., Bin, Z., Pyne, E., Busink, S., Zomer, P., Mol, H., Ritsema, C. (2021). Cocktails of pesticide residues in conventional and organic farming systems in Europe - legacy of the past and turning point for the future. Environmental Pollution, 1 (278), 116827.

10. Halberg, N., Kristensen, I. (1997). Expected crop yield loss when converting to organic dairy farming in Denmark. Biological Agriculture and Horticulture, 14, 25-41.

11. Jadhav, V., Chinnappa Reddy, B., Gaddi, G. (2017). Application of ARIMA model forecasting agricultural prices. Journal of agricultural science and technology, Volume 19, Number 4, 981-992. https://jast.modares.ac.ir/article-23-2638-en.pdf

12. John, P. The greening of China Food – Green, Organic Food and Eco-labelling. The Fenner School of Environmental and Society. The Australian National University Canberra.

13. John, P., Jonathan, M. (2016). Organic agriculture in the twenty first century. Nature plants, 2(2), 1-8. http://doi.org/1038/NPLANTS.2015.2021

14. Kabakov, Р. (2014). Data analysis and visualization in R. Moscow, 32.

15. Misra, S., Huang, C. L., Ott, S. (1991). Georgia consumers preference for organically grown fresh produce. Journal of Agribusiness, 9:53-65.

16. Pakina, А., Gorbanev, V. (2019). Prospects of the green economy as a new development paradigm. Bulletin of MGIMO University, 12 (5), 134-155.

17. Rigby, D., Young, T., Burton, M., (2001). The development and prospects for organic farming in the UK. Food Policy, 26, 599-613.

18. Seufert, V., Ramankutty, N., Mayerhofer, T. (2017). What is this thing called organic? – How organic farming is codified in regulations. Food Policy, 68, 10–20.

19. Scialabba, N. (2000). Influencing organic agriculture policy with a focus on developing countries. IFOAM 2000 Scientific Conference, 28-31 August, 1-13.

20. Tilman, D., Cassman, G., Matson, P., Naylor, R., Polasky, S. (2002). Agricultural sustainability and intensive production practices. Nature 418, 671–677. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12167873/

21. Willer, H., Schlatter, B., Travnícek, J., Kemper, L., Lernoud, J. (2020). Organic agriculture worldwide 2018: current statistics. In: Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), Frick, Switzerland. https://orgprints.org/id/eprint/37557/1/willer-et-al-2020-global-stats.pdf

22. Willer, H., Travnícek, J., Meier, C., Schlatter, B. (2021). The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Treands. Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM Organic International, Bonn.

23. Zhou, X., Ding, D., (2022). Factors influencing farmers willingness and behaviors in organic agriculture development: an empirical analysis based on survey data of farmers in Anhui province. Sustainability 14, 14945. https://ideas.repec.org/a/gam/jsusta/v14y2022i22p14945-d970217.html


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Болатбек Б.Б., Бектұрғанова М.С., Сатбаева Г.С., Әбілқайыр Н.Ә. Қазақстанның органикалық өсімдік шаруашылығының тұрақты дамуын болжау (майлы дақылдар). Economics: the strategy and practice. 2023;18(3):56-67. https://doi.org/10.51176/1997-9967-2023-3-56-67

For citation:


Bolatbek B.B., Bekturganova M.S., Satbaeva G.S., Abilkayir N.A. Forecasting Sustainable Development of Organic Crop Production in Kazakhstan (oilseeds). Economics: the strategy and practice. 2023;18(3):56-67. (In Kazakh) https://doi.org/10.51176/1997-9967-2023-3-56-67

Қараулар: 308


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.


ISSN 1997-9967 (Print)
ISSN 2663-550X (Online)