Preview

Economics: the strategy and practice

Кеңейтілген іздеу

Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі: жағдайы және мүмкіндігі

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл мақалада қазіргі экономикалық жағдайда азық-түлік қауіпсіздігінің мәні мен рөлі қарастырылады. Азық-түлік қауіпсіздігі мемлекеттің болуы мен тәуелсіздігінің маңызды шарты ретінде қарастырылады. Қазіргі жағдай, заманауи талаптар күрделі әлеуметтік кешенмен сипатталады, халықаралық деңгейде де, сондай-ақ әлемдік қоғамдастық елдерінің әрқайсысының деңгейінде де саяси, экологиялық және басқа да проблемаларды шешуге бағытталған. Азық-түлік қауіпсіздігі проблемалары ауыл шаруашылығы саласындағы терең зерттеулерді талап етеді. Биотехнология саласындағы үйлестірілген жұмыс ауыл шаруашылығы дақылдарын жақсартуға, ауыл шаруашылығында қайта өңдеу және өндіру саласындағы инновациялық стратегияларға, тамақ өнеркәсібінде жаңа технологияларды енгізуді ынталандыруға және осы саладағы ғылыми-зерттеу жобаларына инвестицияларды тартуға бағытталған Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігінің кепілі бола алады.Зерттеу барасында жан басына шаққандағы ауылшаруашылық өнімдерінің жекелеген түрлерін тұтынудың нәтижелеріұсынылады. Тамақ өнімдерін тұтынудың ұлттық стандарттары тұтынудың физиологиялық нормаларымен салыстырылып, ең аз және ең көп тұтыну көлемі бойынша жан басына шаққандағы тұтынудың өңірлік аспектісі қарастырылды. Сонымен қатар, ұлттық азық-түлік қауіпсіздігіне ішкі және сыртқы қатерлерді жоюға ықпал ететін шаралардың жүйесі ұсынылады

Авторлар туралы

А. А. Сатыбалдин
ҚР БҒМ ҒК Экономика институты
Қазақстан


Г. Қ. Темирова
Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті; ҚР БҒМ ҒК Экономика институты
Қазақстан


Т. А. Жүнісбекова
Инновациялық гуманитарлық Тараз университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Ravetz J.R. Food Safety, Quality and Ethics A Post-normal Perspective // Journal of Agricultural, Biological, and Environmental Statistics. - 2010. - № 15 (3). - P.255-265.

2. Zezza. Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical evidence from a sample of developing countries // Food Policy. - 2010. - № 35 (4). -P. 265-273.

3. Оценка отсутствия продовольственной безопасности: целенаправленные концепции и показатели для принятия конструктивных решений [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http:www.fao. org/cfs/cfs-home/cfsroundtable1/ru. (Дата обращения: 10.03.2020 г.).

4. Оценка продовольственной безопасности Республики Казахстан на основе данных обследований домашних хозяйств по оценке уровня жизни в 2009 и 2014 годах. - Алматы: Агентство Республики Казахстан по статистике, 2014. - 21 с.

5. Calabrese E.J. Food safety and security and the dose-response // Food Security. - 2013. - № 5 (1) -P. 95- 102.

6. Cribb H.J. Food security: What are the priorities? // Food Security. - 2011. - № 3 (2). - P.123-125.

7. Положение дел в связи с отсутствием продовольственной безопасности в мире [Электронный ресурс]. - Режим доступа: htpp:// www.fao.org›publications/sofi/ru. - (Дата обращения: 11.04.2020 г.).

8. Ельцова О. Продовольственный рынок Казахстана: пособие для предпринимателей, преподавателей, студентов / Г. Мякенькая, Ю. Синявский и др. / Под ред. О. Ельцовой. - Алматы: Ин-т экономич. исследований, 1999. - 292 с.

9. Erdem S. Using best-worst scaling to explore perceptions of relative responsibility for ensuring food safety // Food Policy. - 2012. - № 37 (6). - 661-670с.

10. Денисова Н.И. Продовольственная безопасность в отрасли животноводства: региональный аспект // Вестник Московского университета им. С.Ю. Витте. Серия 1: Экономика и управление. - М.: Московский университет им. С.Ю. Витте, 2012. - 93- 95с.

11. Дропперс Б. Продовольственная безопасность животноводческой продукции // Пищевая промышленность. - М.: Пищевая промышленность, 2008. - C. 22-28.

12. Жиентаев С.М. Продовольственная безопасность Казахстана: аграрно-экономический аспект // Вестник Московского университета. Серия 6: Экономика. - М.: Издательство Московского государственного университета, 2010. - № 1. - C. 27-35.

13. Концепция развития отраслей животноводства в Казахстане /Под ред. Торехановой А.А. - Алматы: РГП «НПЦ Ж и В» МСХ РК, 2006. - 180 с.

14. Ормантаева Г. Продовольственная безопасность в Центральной Азии // Международная экономика. - М.: Панорама, 2011. - № 9. - C. 47-49.

15. Покровская С.Ф. Продовольственная безопасность Казахстана: опыт и проблемы // Экономика сельского хозяйства: реферативный журнал. - М.: Центральная научная сельскохозяйственная библиотека Российской академии сельскохозяйственных наук, 2010. - № 1. - C.5-25.

16. Республика Казахстан. Природные условия и ресурсы. - Алматы: Институт географии РК, 2006. - 506 с.

17. Упушев Е.М. Ресурсосбережение и экология: учебное пособие. - Алматы: Экономика, 2010.- 320 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Сатыбалдин А.А., Темирова Г.Қ., Жүнісбекова Т.А. Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі: жағдайы және мүмкіндігі. Economics: the strategy and practice. 2020;15(2):11-20.

For citation:


Satybaldin A.A., Temirova G.K., Zhunisbekova T.A. Food security of Kazakhstan: state and opportunities. Economics: the strategy and practice. 2020;15(2):11-20. (In Russ.)

Қараулар: 1550


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.


ISSN 1997-9967 (Print)
ISSN 2663-550X (Online)