Preview

Economics: the strategy and practice

Кеңейтілген іздеу

Азық-түлік қауіпсіздігі мен әл-ауқаттың өзара байланысындағы төзімділіктің рөлі

https://doi.org/10.51176/1997-9967-2022-2-40-51

Толық мәтін:

Аннотация

   Ғалымдар арасында азық-түлік қауіпсіздігі мен төзімділік студенттердің психологиялық әл-ауқатына қалай әсер ететіні туралы пікірталастар бар. Бұл жұмыстың негізгі мақсаты төзімділіктің медиациялық рөлін зерттеу арқылы университет студенттерінің психологиялық әл-ауқатына азық-түлік қауіпсіздігі қалай әсер ететінін көру болып табылады. Азық-түлік қауіпсіздігі мен төзімділіктің оң әсері алушылардың әл-ауқатын арттырады деп болжау үшін сандық сауалнама қолданылды. Сонымен қатар, бұл азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ете отырып, студенттердің төзімділігін арттырады деп күтілді. Сауалнамалар ірі жоғары оқу орындарының 180-нен астам студенттері арасында жүргізілді және олардың бір жүз отыз алтысы талдауға жарамды болды. Зерттеуге тек студенттер таңдалды, себебі олар қоғамдағы ең осал топтардың бірі, әсіресе өңірлерден ірі қалаға бірінші рет келген студенттер. Smart PLS құрылымдық модельдеуіне негізделген қорытындылар азық-түлік қауіпсіздігі, төзімділік және психологиялық әл-ауқат арасында маңызды байланыстардың бар екенін көрсетті. Сонымен қатар, медиациялық модель талдауы болжамды гипотезаларды қолдады. Бұл зерттеу нәтижелеріне сүйенсек, студенттердің азық-түлік қауіпсіздігіне инвестициялау олардың психологиялық әл-ауқатын қолдауға немесе құруға болатынын көрсетіп, оны толық түсінуге ықпал етеді. Сонымен қатар, зерттеу нәтижелері төзімділіктің медиациялық әсері туралы жаңа көзқарас ғылымға үлесін қосады. Сондықтан үкіметтің ішінде және одан тыс әрекеттерді қолдау, сондай-ақ келісілген және бірлескен әрекетті қамтамасыз ету үшін мүдделі тараптардың тиімді қатысуы қажет.

Авторлар туралы

Ш. Ә. Нұрғазы
Нархоз университеті
Қазақстан

PhD докторант

тел.: 87783322199

050035

Жандосов 55

Алматы



А. М. Сейтказиева
Нархоз университеті
Қазақстан

экономика ғылымдарының докторы, профессор

050035

Жандосов 55

Алматы



Ж. Симанавичене
Миколас Ромерис университеті
Литва

экономика ғылымдарының докторы, профессор

08303

Атеитис 20

Вильнюс



Әдебиет тізімі

1. Mozaffarian, D., Rosenberg, I., & Uauy, R. (2018). History of modern nutrition science — implications for current research, dietary guidelines, and food policy. Bmj, 361. https://doi.org/10.1136/bmj.k2392

2. World Health Organization. (2020). The state of food security and nutrition in the world 2020: transforming food systems for affordable healthy diets (Vol. 2020). Food & Agriculture Org... https://doi.org/10.4060/ca9692en

3. Owino, F. O. (2019). Socio-cultural Determinants of Food Security and Consumption Patterns in Kisumu, Kenya. URL: http://ir.jooust.ac.ke:8080/xmlui/handle/123456789/8970

4. Food Security. (2006). FAO’s Agriculture and Development Economics Division (ESA). PolicyBrief, 2006 (2), 1-4. https://www.fao.org/fileadmin/templates/faoitaly/documents/pdf/pdf_Food_Security_Cocept_Note.pdf

5. Stephens, E. C., Jones, A. D., & Parsons, D. (2018). Agricultural systems research and global food security in the 21st century: An overview and roadmap for future opportunities. Agricultural Systems, 163, 1-6. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.01.011

6. Agbadi, P., Urke, H. B., & Mittelmark, M. B. (2017). Household food security and adequacy of child diet in the food insecure region north in Ghana. PloS one, 12(5), e0177377. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0177377

7. Boehm, J. K., Soo, J., Zevon, E. S., Chen, Y., Kim, E. S., & Kubzansky, L. D. (2018). Longitudinal associations between psychological well-being and the consumption of fruits and vegetables. Health Psychology, 37 (10), 959. https://doi.org/10.1037/hea0000643

8. Islam, M., Akter, R., Sikder, M., & Griffiths, M. D. (2020). Weight-related status and associated predictors with psychological well-being among first-year university students in Bangladesh: a pilot study. International Journal of Mental Health and Addiction, 1-16. https://doi.org/10.1007/s11469-020-00243-x

9. Hernández Varas, E., Labrador Encinas, F. J., & Méndez Suárez, M. (2019). Psychological capital, work satisfaction and health self-perception as predictors of psychological wellbeing in military personnel. Psicothema. https://doi.org/10.7334/psicothema2019.22

10. Delfabbro, P., Stevenson, J., Malvaso, C., Duong, D., Winefield, H., Winefield, A., & Hammarström, A. (2019). Who is doing well: Age 15 predictors of psychological and physical health in young adulthood. Australian psychologist, 54(2), 114-124. https://doi.org/10.1111/ap.12369

11. Davison, J., Stewart-Knox, B., Connolly, P., Lloyd, K., Dunne, L., & Bunting, B. (2021). Exploring the association between mental wellbeing, health-related quality of life, family affluence and food choice in adolescents. Appetite, 158, 105020. https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.105020

12. Lee, Y. H., Shelley, M., Liu, C. T., & Chang, Y. C. (2018). Assessing the association of food preferences and self-reported psychological well-being among middle-aged and older adults in contemporary China-results from the China Health and Nutrition Survey. International journal of environ-mental research and public health, 15(3), 463. https://doi.org/10.3390/ijerph15030463

13. Hong, S. A., & Peltzer, K. (2017). Dietary behaviour, psychological well-being and mental distress among adolescents in Korea. Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health, 11 (1), 1-12. https://doi.org/10.1186/s13034-017-0194-z

14. Gundersen, C., & Ziliak, J. P. (2018). Food insecurity research in the United States: Where we have been and where we need to go. Applied Economic Perspectives and Policy, 40(1), 119-135. https://doi.org/10.1093/aepp/ppx058

15. Graham, R., Hodgetts, D., Stolte, O., & Chamberlain, K. (2018). Food insecurity in urban New Zealand. The case of the Kopa family. Journal of Poverty, 22 (5), 379-397. https://doi.org/10.1080/10875549.2017.1419533

16. Nurgazy S., Seitkaziyeva A., Simanavicienе Z., Rakhmatullayeva D. (2022). How Food Security Influence Well-Being: A Moderated Mediation Model. Kazakhstan-Spectrum, 101 (1). https://doi.org/10.52536/2415-8216.2022-1.07

17. Kassim, E. S., Osman, I., Hairuddin, H., Hassan, F. H., & Asa’ari, M. H. Examining Food Bank Attitude, Food Security, Availability to Basic Needs and Psychological Wellbeing: From The Perspectives of University Students as Food Bank Recipients, (2021) [updated October 11, 2021; cited March 12, 2021]. Available: https://www.majcafe.com/wp-content/uploads/2021/07/Vol-26-2021-Paper-1.pdf

18. Bazerghi, C., McKay, F. H., & Dunn, M. (2016). The role of food banks in addressing food insecurity: a systematic review. Journal of community health, 41 (4), 732-740. https://doi.org/10.1007/s10900-015-0147-5

19. Pourmotabbed, A., Moradi, S., Babaei, A., Ghavami, A., Mohammadi, H., Jalili, C., ... & Miraghajani, M. (2020). Food insecurity and mental health: a systematic review and meta-analysis. Public health nutrition, 23(10), 1778-1790. https://doi.org/10.1017/S136898001900435X

20. Gartaula, H., Patel, K., Johnson, D., Devkota, R., Khadka, K., & Chaudhary, P. (2017). From food security to food wellbeing: examining food security through the lens of food wellbeing in Nepal’s rapidly changing agrarian landscape. Agriculture and human values, 34 (3), 573-589. https://doi.org/10.1007/s10460-016-9740-1

21. Lachance, L., Martin, M.S., Kaduri, P., Godoy-Paiz, P., Ginieniewicz, J., Tarasuk, V., & McKenzie, K. (2014). Food insecurity, diet quality, and mental health in culturally diverse adolescents. Ethnicity and Inequalities in Health and Social Care. https://doi.org/10.1108/EIHSC-02-2013-0002

22. Hanbazaza, M., Ball, G. D., Farmer, A. P., Maximova, K., Farahbakhsh, J., & Willows, N. D. (2017). A comparison of characteristics and food insecurity coping strategies between international and domestic postsecondary students using a food bank located on a university campus. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 78 (4), 208-211. https://doi.org/10.3148/cjdpr-2017-012

23. Wald, J., Taylor, S., Asmundson, G. J., Jang, K. L., & Stapleton, J. Literature review of concepts: Psychological resiliency, (2006) [updated May 05, 2006; cited March 13, 2021]. Available: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/070674371105600504

24. EU. Communication from the commission to the European Parliament and the council. The EU Approach to resilience: Learning from Food Security Crises, (2012) [updated September 12, 2006; cited March 12, 2021]. Available: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52012DC0586&from=EN

25. Ansah, I.G.K., Gardebroek, C., & Ihle, R. (2019). Resilience and householdfood security: a review of concepts, methodological approaches and empirical evidence. Food Security, 11 (6), 1187-1203. https://doi.org/10.1007/s12571-019-00968-1

26. Alinovi, L., D’errico, M., Mane, E., and Romano, D. (2010). Livelihoods strategies and household resilience to food insecurity: An empirical analysis to Kenya. In “Conference on “promoting resilience through social protection in sub-Saharan Africa”, organised by the European report of development in Dakar, Senegal”, pp. 28-30. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/nload?doi=10.1.1.324.4682&rep=rep1&type=pdf

27. Polizzi, C., Lynn, S. J., & Perry, A. (2020). Stress and coping in the time of COVID-19: Pathways to resilience and recovery. Clinical Neuropsychiatry, 17 (2), 59. https://doi.org/10.36131/CN20200204

28. Mehta, M. H., Grover, R. L., Di Donato, T. E., & Kirkhart, M. W. (2019). Examining the positive cognitive triad: A link between resilience and well-being. Psychological reports, 122(3), 776-788. https://doi.org/10.1177/0033294118773722

29. Srivastava, K. (2011). Positive mental health and its relationship with resilience. Industrial psychiatry journal, 20(2), 75. https://doi.org/10.4103/0972-6748.102469

30. Mowbray, H. (2020). In Beijing, coronavirus 2019-nCoV has created a siege mentality. Bmj, 368. https://doi.org/10.1136/bmj.m516

31. Smith, G. D., & Yang, F. (2017). Stress, resilience and psychological well-being in Chinese undergraduate nursing students. Nurse Education Today, 49, 90–95. https://doi.org/10.1016/j.nedt.2016.10.004

32. Souri, H., & Hasanirad, T. (2011). Relationship between resilience, optimism and psychological well-being in students of medicine. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 30, 1541–1544. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2011.10.299

33. Vansteenkiste, M., Ryan, R. M., & Soenens, B. (2020). Basic psychological need theory: Advancements, critical themes, and future directions. Motivation and emotion, 44 (1), 1-31. https://doi.org/10.1007/s11031-019-09818-1

34. World Health Organization. (1998). Wellbeing measures in primary health care/the Dep Care Project: report on a WHO meeting: Stockholm, Sweden, 12–13 February 1998 (No. WHO/EURO: 1998-4234-43993-62027). World Health Organization. Regional Office for Europe. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/349766/WHO-EURO-1998-4234-43993-62027-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

35. National Research Council. (2005). Measuring food insecurity and hunger: phase 1 report. National Academies Press. https://doi.org/10.17226/11227.

36. Smith, B. W., Dalen, J., Wiggins, K., Tooley, E., Christopher, P., & Bernard, J. (2008). The brief resilience scale: Assessing the ability to bounce back. International Journal of Behavioral Medicine, 15 (3), 194–200. https://doi.org/10.1080/10705500802222972

37. Hair, J. F., Hult, G. T. M., Ringle, C. M., Sarstedt, M., & Thiele, K. O. (2017). Mirror, mirror on the wall: a comparative evaluation of composite-based structural equation modeling methods. Journal of the Academy of Marketing Science, 45(5), 616-632. https://doi.org/10.1007/s11747-017-0517-x


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Нұрғазы Ш.Ә., Сейтказиева А.М., Симанавичене Ж. Азық-түлік қауіпсіздігі мен әл-ауқаттың өзара байланысындағы төзімділіктің рөлі. Economics: the strategy and practice. 2022;17(2):40-51. https://doi.org/10.51176/1997-9967-2022-2-40-51

For citation:


Nurgazy Sh.A., Seitkaziyeva A.M., Simanaviciene Z. Role of Resilience in the Relationship Between Food Security and Wellbeing. Economics: the strategy and practice. 2022;17(2):40-51. (In Russ.) https://doi.org/10.51176/1997-9967-2022-2-40-51

Қараулар: 573


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.


ISSN 1997-9967 (Print)
ISSN 2663-550X (Online)