Preview

Economics: the strategy and practice

Advanced search

Food security of Kazakhstan: state and opportunities

Abstract

This article discusses the importance and role of food security in the current economic situation. Food security is considered an important condition of existence and independence of the state. The current situation is characterized by a complex social complex of modern demands, aimed at solving political, environmental and other problems at the international level, as well as at the level of each country in the world community. Problems of food security also require in-depth research in the field of agriculture. Coordinated work in the field of biotechnologies aimed at improving agricultural crops, innovative strategies in the field of processing and production in agriculture, stimulating the introduction of new technologies in the food industry and attracting investment in research projects in this area can serve as a guarantee of food security of the Republic of Kazakhstan.The study presents the results of the consumption of certain types of agricultural products in the population. National food consumption standards were compared with physiological consumption norms, and a regional aspect of population consumption was studied from the point of view of minimum and maximum consumption. In addition, the following system of measures is proposed to eliminate internal and external threats to national food security.

About the Authors

A. A. Satybaldin
Институт экономики КН МОН РК
Kazakhstan


G. K. Temirova
Казахский национальный университет имени аль-Фараби; Институт экономики КН МОН РК
Kazakhstan


T. A. Zhunisbekova
Инновационный гуманитарный Таразский университет
Kazakhstan


References

1. Ravetz J.R. Food Safety, Quality and Ethics A Post-normal Perspective // Journal of Agricultural, Biological, and Environmental Statistics. - 2010. - № 15 (3). - P.255-265.

2. Zezza. Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical evidence from a sample of developing countries // Food Policy. - 2010. - № 35 (4). -P. 265-273.

3. Оценка отсутствия продовольственной безопасности: целенаправленные концепции и показатели для принятия конструктивных решений [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http:www.fao. org/cfs/cfs-home/cfsroundtable1/ru. (Дата обращения: 10.03.2020 г.).

4. Оценка продовольственной безопасности Республики Казахстан на основе данных обследований домашних хозяйств по оценке уровня жизни в 2009 и 2014 годах. - Алматы: Агентство Республики Казахстан по статистике, 2014. - 21 с.

5. Calabrese E.J. Food safety and security and the dose-response // Food Security. - 2013. - № 5 (1) -P. 95- 102.

6. Cribb H.J. Food security: What are the priorities? // Food Security. - 2011. - № 3 (2). - P.123-125.

7. Положение дел в связи с отсутствием продовольственной безопасности в мире [Электронный ресурс]. - Режим доступа: htpp:// www.fao.org›publications/sofi/ru. - (Дата обращения: 11.04.2020 г.).

8. Ельцова О. Продовольственный рынок Казахстана: пособие для предпринимателей, преподавателей, студентов / Г. Мякенькая, Ю. Синявский и др. / Под ред. О. Ельцовой. - Алматы: Ин-т экономич. исследований, 1999. - 292 с.

9. Erdem S. Using best-worst scaling to explore perceptions of relative responsibility for ensuring food safety // Food Policy. - 2012. - № 37 (6). - 661-670с.

10. Денисова Н.И. Продовольственная безопасность в отрасли животноводства: региональный аспект // Вестник Московского университета им. С.Ю. Витте. Серия 1: Экономика и управление. - М.: Московский университет им. С.Ю. Витте, 2012. - 93- 95с.

11. Дропперс Б. Продовольственная безопасность животноводческой продукции // Пищевая промышленность. - М.: Пищевая промышленность, 2008. - C. 22-28.

12. Жиентаев С.М. Продовольственная безопасность Казахстана: аграрно-экономический аспект // Вестник Московского университета. Серия 6: Экономика. - М.: Издательство Московского государственного университета, 2010. - № 1. - C. 27-35.

13. Концепция развития отраслей животноводства в Казахстане /Под ред. Торехановой А.А. - Алматы: РГП «НПЦ Ж и В» МСХ РК, 2006. - 180 с.

14. Ормантаева Г. Продовольственная безопасность в Центральной Азии // Международная экономика. - М.: Панорама, 2011. - № 9. - C. 47-49.

15. Покровская С.Ф. Продовольственная безопасность Казахстана: опыт и проблемы // Экономика сельского хозяйства: реферативный журнал. - М.: Центральная научная сельскохозяйственная библиотека Российской академии сельскохозяйственных наук, 2010. - № 1. - C.5-25.

16. Республика Казахстан. Природные условия и ресурсы. - Алматы: Институт географии РК, 2006. - 506 с.

17. Упушев Е.М. Ресурсосбережение и экология: учебное пособие. - Алматы: Экономика, 2010.- 320 с.


Review

For citations:


Satybaldin A.A., Temirova G.K., Zhunisbekova T.A. Food security of Kazakhstan: state and opportunities. Economics: the strategy and practice. 2020;15(2):11-20. (In Russ.)

Views: 1551


ISSN 1997-9967 (Print)
ISSN 2663-550X (Online)