Preview

Economics: the strategy and practice

Advanced search

Product quality and provide food to the regions of Kazakhstan: problems and opportunities

Abstract

Food security is part of the national security of the country, because no country can ensure national security, including economic security, without meeting the demand for quality food. Consumption of basic foodstuffs is one of the main components of the living standards of the population, a general description of the social situation in the region, the sum of the vital benefits consumed mainly by the population, as well as a key factor of stability. The study presents the results of the consumption of certain types of agricultural products per capita. The normative rights of food consumption were compared with the physiological norms of consumption, and the regional aspect of per capita consumption in terms of minimum and maximum consumption was considered. The volume of food consumption for 2015-2019 was determined, showing the leading and least consumed regions. In recent years, the level of the structure of food consumption of the population has changed significantly, which is influenced by a number of factors: national characteristics of nutrition; climate of the territory; economic factors.

About the Authors

N. Zh. Brimbetova
Institute of Economics Committee of Science of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan
Kazakhstan


G. K. Temirova
Institute of Economics Committee of Science Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan and Al-Farabi Kazakh National University
Kazakhstan


A. A. Sultanaev
Institute of Economics Committee of Science of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan
Kazakhstan


References

1. Ормантаева Г. Продовольственная безопасность в Центральной Азии // Международная экономика. - М.: Панорама, 2011.- C. 47.

2. Покровская С.Ф. Продовольственная безопасность Казахстана: опыт и проблемы // Экономика сельского хозяйства: реферативный журнал. - М.: Центральная научная сельскохозяйственная библиотека Российской академии сельскохозяйственныйх наук, 2010. - C. 5.

3. Ravetz J.R. Food Safety, Quality, and Ethics A Postnormal Perspective // Journal of Agricultural, Biological and Environmental Statistics. - 2010. - № 15 (3).- Р 255-265.

4. Zezza Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical evidence from a sample of developing countries // Food Policy. - 2010. - № 35 (4). - Р 265-273.

5. Гиззатова А.И. Проблемы продовольственной безопасности Республики Казахстан // Аль-Пари. - 2004. - № 2-3. - С. 20-23.

6. Кайгородцев А.А. Механизм продовольственной безопасности Казахстана. - Усть-Каменогорск: Изд-во ВКГУ им. С. Аманжолова, 2012. - С. 177.

7. Zhunusova G. Food security of Kazakhstan: Estimation methods and ways to achieve // Actual Problems of Economics, № 1(139), 2013. - С. 281-291.

8. Kaigorodtsev A., Kirdasinova K. Food security of Kazakhstan: Assessment of state and the ways to maintain it // Actual Problems of Economics, N 6(144), 2013. - С. 247-257.

9. Кайгородцев А.А. Анализ региональной продовольственной безопасности Восточного Казахстана // Экономика: экономика и сельское хозяйство. - 2017. - № 2 (14). - Режим доступа: http://aeconomy.ru/science/ economy/analizregionalnoyprodovolstvennoy/. Дата обращения: 01.10.2020.

10. Сельское, лесное и рыбное хозяйство в Республике Казахстан. 2013-2017: стат. сборник. - Нур-Султан: Комитет по статистике МНЭ РК, 2018. - С. 207.

11. Жиентаев С.М. Продовольственная безопасность Казахстана: аграрноэкономический аспект // Вестник. Серия 6: Экономика. - М.: Изд-во МГУ, 2010. - № 1. - C. 27-35.

12. Телемисова К.А. Некоторые аспекты решения продовольственной безопасности в Казахстане // Вестник НПЦ пищевой промышленности. - 2003. - № 1. - С. 1011.

13. Бондарева Г. Теория и методология обеспечения населения продовольствием (на материалах регионов Сибири). - 2019. https://sfsca. ru/docs/%D0%91%D0%BE%D0%BD%D0%B4% D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%20 %D0%93%D0%A1%20%D0%94%D0%B8%D1% 81%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0 %D1%86%D0%B8%D1%8F.pdf Дата обращения: 25.10.2020.

14. Аймел Ф., Гаянова В.М., Карх Д.А. Приоритетные направления повышения эффективности регионального продовольственного комплекса // Экономика региона. - 2015. - № 2. - С. 260-271.

15. Акбердин В.В., Гребенкин А.В. Синергетический подход к инвестиционному росту: современный ответ кейнсианской теории // Журнал экономической теории, - 2009. - № 2. - С. 80-85.

16. Агапова Т., Вахрушева Л. Продовольственная безопасность: методика оценки / Т. Агапова, // Экономика сельского хозяйства России. - 2001. - № 6. - С.31-34


Review

For citations:


Brimbetova N.Zh., Temirova G.K., Sultanaev A.A. Product quality and provide food to the regions of Kazakhstan: problems and opportunities. Economics: the strategy and practice. 2020;15(4):59-71. (In Russ.)

Views: 366


ISSN 1997-9967 (Print)
ISSN 2663-550X (Online)