Preview

Economics: the strategy and practice

Кеңейтілген іздеу

Covid 19 дағдарысы жағдайындағы Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігін бағалау

https://doi.org/10.51176/1997-9967-2021-2-145-153

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада авторлар Covid 19 коронавирус пандемиясымен байланысты дағдарыстың оның деңгейіне қалай әсер еткенін анықтау мақсатында Қазақстанның 2020 жылғы азық-түлік қауіпсіздігінің негізгі құрамдастарының өзгеруіне талдау жасады. Авторлар азық-түлік қауіпсіздігінің негізгі компоненттеріне талдау жасады: елдегі азық-түліктің физикалық және экономикалық қол жетімділігінің өзгеру динамикасы, өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі, ресурстардың тұрақтылығы мен қол жетімділігі, сонымен қатар 113 ел үшін осы критерийлердің орташа мәнімен салыстырылды. Жүргізілген салыстырмалы талдау біздің еліміздегі азық-түлік қауіпсіздігі деңгейі салыстырылатын елдер бойынша орташа деңгейден асып түсетінін көрсетті және карантиндік кезеңде Қазақстан осы көрсеткіштерді арттыра алды, бұл азық-түлік өнімдерін үздіксіз жеткізуді қамтамасыз ету үшін ауыл шаруашылығы өндірушілерін дамытуды қолдау бойынша қабылданған мемлекеттік шаралардың тиімділігін көрсетеді.

Авторлар туралы

Ж. Ж. Есжанова
Халықаралық Бизнес Университет
Қазақстан

хат-хабаршы авторы, экономика ғылымдарының кандидаты, Халықаралық бизнес университетінің Қаржы және есеп кафедрасының доценті 



Д. Ж. Ермекбаева
Халықаралық Бизнес Университет
Қазақстан

Қаржы және есеп кафедрасының меңгерушісі, PhD докторы 



Ұ. А. Мырзаева
Халықаралық Бизнес Университет
Қазақстан

Қаржы және есеп кафедрасының доценті, экономика магистрі 



Әдебиет тізімі

1. Stouks B. (2001). Globalizacija v zerkale obshhestvennogo mnenija. Mezhdunarodnaja politika(№7), 15. (in Russ.)

2. Maslakov V.V. (1996). Formirovanie i razvitie sistemy prodovol’stvennoj bezopansosti: konceptual’nye podhody. Ekaterinburg.

3. Kudratov N.Je., Askarov N. A., Isahov B.A. (2001). Metodicheskie voprosy ocenki urovnja razvitija jeksportnogo potenciala regionov. Voprosy statistiki, 2.

4. Korolev I., Zhukovskaja V., Chertko N. (2011). Import i prodovol’stvennaja bezopasnost’ Rossii. Mirovaja jekonomika i mezhdunarodnye otnoshenija, 11, 13-20.

5. Kulikov I.M., Minakov I.A. (2016). Prodovol’stvennaya bezopasnost’ v sfere proizvodstva i potrebleniya plodoovoshchnoj produkcii [Food security in the production and consumption of fruits and vegetables]. Agribusiness: Economy, Management, 2, 4-16.

6. Serova E. (2001). Prodovol’stvennaja bezopasnost’ strany: agrarno-jekonomicheskij aspekt. Moskva: In-t jekonomiki perehodnogo perioda.

7. Hromov Ju. (1995). Problemy prodovol’stvennoj bezopasnosti Rossii: mezhdunarodnye i vnutrennie aspekty. Moskva: RISI.

8. Gumerov R. (1997). Kak obespechit’ prodovol’stvennuju bezopasnost’ strany? Ros. jekon. Zhurnal, 9, 57-69.

9. Ogluzdin N.S. (2006). Prodovol’stvennaja bezopasnost’ Rossii. URL: http://geopolitika.narod.ru/ (Retrieved 18.03.2021).

10. Alshanov A. A. (2006.). Kazahstan na mirovom agrarnom rynke: dostizhenija i perspektivy. Kazahstanskaja pravda, 233, р. 4.

11. Bekenov S.S. (2003). Kriterii i ocenki prodovol’stvennoj bezopasnosti. Vestnik KRSU, 2 URL: http://www.krsu.edu.kg/vestnik/2003/v2/a03.html (Retrieved 22.02.2021).

12. Satybaldin A.A, Temirova, G.K. , T.A. Zhunisbekova. (2020). Prodovol’stvennaja bezopasnost’ Kazahstana: sostojanie i vozmozhnosti. Jekonomika: strategija i praktika, 2, 4-15.

13. Kajgorodcev A.A. (2006). Jekonomicheskaja i prodovol’stvennaja bezopasnost’ Kazahstana. Voprosy teorii, metodologii, praktiki. Ust’- Kamenogorsk: Media-Al’jans.

14. Muhtarova K.S., Kenzhebaeva A.R., Tumbetova A.S. (2003). Jekonomicheskaja bezopasnost’ v uslovijah globalizacii. Almaty: Jurist.

15. Spanov M. (1999). Jekonomicheskaja bezopansost’: opyt sistemnogo analiza. Almaty: Kazakstan damu instituty.

16. Poslanie Prezidenta RK «Kazahstan v novoj real’nosti: vremja dejstvij». 1/09/2020 URL: https://primeminister.kz/ru/address/01092020 (Retrieved 24.02.2021).

17. Policy Brief: The Impact of COVID-19 on Food Security and Nutrition JUNE 2020 URL: https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/sg_policy_brief_on_covid_impact_on_food_security.pdf (Retrieved from 15.02.2021).

18. Global Food Security Index 2020. The Economist Intelligence Unit Limited (2021). URL: https://foodsecurityindex.eiu.com/Home/About (Retrieved 10.02.2021).

19. Kekchebaev E., Zhakupova G. (2020). Marketingovye issledovanija sel’skogo hozjajstva Kazahstana: analiz investicionnoj privlekatel’nosti rynka. URL: http://marketingcenter.kz/20/rynokselskoe-khoziaistvo-kazakhstan.html (Retrieved from 12.03.2021).

20. Kazahstan perehodit k novomu jetapu obespechenija prodovol’stvennoj bezopasnosti – A. Mamin. Oficial’nyj informacionnyj resurs Prem’erMinistra Respubliki Kazahstan[Electronic resource]. – Mode of access: https://primeminister.kz/ru/news/kazahstan-perehodit-k-novomu-etapu-obespecheniyaprodovolstvennoy-bezopasnosti-a-mamin-2835810 (Retrieved 25.03.2021).


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Есжанова Ж.Ж., Ермекбаева Д.Ж., Мырзаева Ұ.А. Covid 19 дағдарысы жағдайындағы Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігін бағалау. Economics: the strategy and practice. 2021;16(2):145-153. https://doi.org/10.51176/1997-9967-2021-2-145-153

For citation:


Yeszhanova Zh.Zh., Yermekbayeva D.D., Myrzayeva U.A. Assessment of food security in Kazakhstan in conditions of crisis Covid 19. Economics: the strategy and practice. 2021;16(2):145-153. https://doi.org/10.51176/1997-9967-2021-2-145-153

Қараулар: 1371


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.


ISSN 1997-9967 (Print)
ISSN 2663-550X (Online)