Қазақстан Республикасының тұрғындардың табысы мен тамақтану сапасының өзара байланысы
https://doi.org/10.51176/1997-9967-2021-4-218-229
Аннотация
Мақаланың мақсаты республика халқының табыс деңгейі мен тамақтану сапасының өзара байланысын, әртүрлі қолда бар табыстары бар халық топтары бойынша негізгі тамақ өнімдерін жан басына шаққандағы тұтынуды, негізгі проблемалар мен оларды шешу жолдарын зерттеу болып табылады. Ақпараттың негізгі көзі Қазақстан Республикасының Стратегиялық жоспарлау және реформалар жөніндегі агенттігінің ұлттық статистика бюросының ресми деректері болды. Зерттеудің теориялық негізі өмір сүру деңгейі мен сапасы саласындағы отандық және шетелдік ғалымдардың еңбектері, ФАО материалдары болды. Зерттеу танымның жалпы ғылыми әдістерін, сондай-ақ экономикалық - статистикалық талдаудың арнайы әдістерін-топтастыруды, зерттеудің графикалық әдісін, динамикалық қатарларды саралауды қолдана отырып жүргізілді, динамикалық қатарларды талдау көрсеткіштерін есептеді. Зерттеудің ғылыми жаңалығы қолда бар ақшалай табыстардың өзгеруінің халықтың табыстарының шоғырлануы мен саралануына, республика халқының табысы бойынша әртүрлі топтарындағы азық-түлікті тұтынуға әсерін бағалау болып табылады. Авторлар өмір сүру деңгейін өлшеудің негізгі заманауи тұжырымдамаларын талдады және зерттеудің негізіне алынған қол жетімділік тұрғысынан ең қолайлы ақпаратты таңдады. Зерттеу нәтижелері халықтың табысы мен тамақтану сапасын арттыру жөніндегі орта және ұзақ мерзімді бағдарламаларды қалыптастыруда, сондай-ақ осы бағыттағы әрі қарайғы зерттеулердің негізі ретінде пайдаланылуы мүмкін.
Кілт сөздер
Авторлар туралы
А. И. ГиззатоваҚазақстан
э.ғ.д.,профессор
090009, Н.Назарбаев даңғылы, 162, Орал.
С. М. Есенгалиева
Қазақстан
PhD докторы, э.ғ.к. (РФ), доцента м.а.
Жәңгір хан к., 51, 090009, Орал.
8747292 5229
А. М. Казамбаева
Қазақстан
э.ғ.к., доцент
Жәңгір хан к., 51, 090009, Орал.
Әдебиет тізімі
1. Смит А. (1962). Исследование о природе и причинах богатства народов. М.: Изд. Соц-эк. литературы.
2. Норт Д. (1997). Институты, институциональные изменения и функционирование экономики. Пер. с. англ. А.Н.Нестеренко: предисл. и научн. ред. Б.З.Мильнера. Ф.: Фонд экономической книги «Начала».
3. Маркс К. (1960). Сочинения: сентябрь 1864 – июль 1870. Изд. 2-е. М. : Государственное издательство политической литературы. Т. 16.
4. Дж. Б. Кларк. (2000). Распределение богатства. М. Гелиос АРВ.
5. Подузов А.А. (2008). Философия уровня жизни. Очерк современных представлений. Научные труды: Институт народнохозяйственного прогнозирования РАН, Т.6., С. 72-95.
6. Sen, A. (1987). The Standard of Living. Cambridge.
7. Bentham, J. (1961). An Introduction to the Principles of Morals and Legislation. N. Y.: In The Ut1ilitarians.
8. Sen, A. (1985). Commodities and Capabilities. Amsterdam.
9. Sen, A. (1996). Inequality Reexamined. Oxford.
10. Сатыбалдин, А.А., Темирова, Г.Қ., Жүнісбекова, Т.А. (2020). Қазақстанның азықтүлік қауіпсіздігі: жағдайы және мүмкіндігі. Экономика: стратегия и практика, 2 (15), 5-14. 5 https://doi.org/10.51176/JESP/issue_2_T1
11. Калиев Г.А. (2008). Обеспечение продовольственной безопасности стран СНГ. Г.А.Калиев. Материалы международной конференции «Коллективная продовольственная безопасность стран СНГ: проблемы и пути их решения». – Алматы: НИИ экономики АПК и развития сельских территорий, АО «КазАгроИнновация», 481 с.
12. Гиззатова А.И. (2018). Вопросы теории и практики агропродовольственного рынка Республики Казахстан: Монография, Уральск: РИЦ ЗКГУ им. М.Утемисова.
13. Гиззатова А.И., Есенгалиева С.М, Абулкасова Д.Б., Султангужиева А.Ж. (2021). Уровень жизни и качество питания населения Республики Казахстан. Вестник Алтайской академии экономики и права, (5-2), 151-157.
14. Бримбетов, Н. Ж., Темирова Г.Қ., Султанаев А.А. (2020). Өнім сапасы және Қазақстан аймақтарын азық-түлікпен қамтамасыз ету: проблемалары мен мүмкіндіктері. Экономика: стратегия и практика, 4 (15), 59-71.
15. Хикс Дж. Р. (1993). Стоимость и капитал. Москва: Издательская группа «Прогресс».
16. Суринов А.Е., Луппов А.Б. (2021). Влияние региональных различий стоимости жизни на национальные оценки неравенства по доходам. Экономика региона. Т. 17, вып. (3), 814-827. https://doi.org/10.17059/ekon.reg.2021-3-7.
17. Прокушев Е.В., Лихонин Е.П. (2008). Основные показатели качества жизни. Вопросы структуризации экономики. (Т. 4), 26–27.
18. Уровень жизни населения в Казахстане / Статистический сборник. Министерство национальной экономики Республики Казахстан. Комитет по статистике. (2020). Нур-Султан. 81 с. URL: http://www.stat.gov.kz. Дата обращения: 22.11.2021.
19. Научно-обоснованные физиологические нормы потребления продуктов питания. [Электронный ресурс]. http:///online.Әділет.kz. Дата обращения 22.11.2021.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Гиззатова А.И., Есенгалиева С.М., Казамбаева А.М. Қазақстан Республикасының тұрғындардың табысы мен тамақтану сапасының өзара байланысы. Economics: the strategy and practice. 2021;16(4):218-229. https://doi.org/10.51176/1997-9967-2021-4-218-229
For citation:
Gizzatova A.I., Yessengaliyeva S.M., Kazambaeva A.M. Relationship Relationship Between Income and Food Quality of the Population of the Republic of Kazakhstan. Economics: the strategy and practice. 2021;16(4):218-229. (In Russ.) https://doi.org/10.51176/1997-9967-2021-4-218-229